Heu anat mai a un país amb un nivell de vida inferior al vostre? Potser en un d’aquests viatges espirituals al sud-est asiàtic que t’obren els ulls, t’il·luminen i et canvien la vida. El canvi vital és tan evident que, quan tornes, ets una altra persona que se segueix comportant com l’anterior. Allà pots percebre com, en veure’t, els venedors incrementen substancialment el preu dels productes que vols comprar.

De fet, no cal viatjar per apreciar aquest fet. Passegeu per qualsevol zona turística de Catalunya, seieu a una terrassa a la fresca i demaneu una cervesa (és probable que hàgiu d’utilitzar la paraula beer perquè el cambrer us entengui). En acabat, repetiu el procés un parell de carrers més enllà, fora d’aquest punt turístic (ara la podeu demanar en la vostra llengua). La diferència de preu pel mateix producte és abismal. Perquè cobrar de més al turista que ve d’un país més ric (anglesos, russos, alemanys, americans…en el nostre cas) és un fet intrínsec de la naturalesa humana. Doncs el mateix passa en el futbol.

Perquè si el futbol és un reflex de la societat, és entre altres coses, perquè el petit s’intenta aprofitar de la riquesa del gran. És una de les poques situacions en què pot guanyar-lo, i l’ha d’aprofitar. Per això, el Barça no ha de fitxar Monchi. Aquests dies se n’ha parlat molt, i segur que heu sentit moltes vegades allò de “sortiria més barat fitxar a Monchi“, o haureu vist la típica llista amb els AlvesRakiticKeita i altres jugadors que el Barça ha fitxat en els últims anys del Sevilla. Però aquest, companys, és un raonament erroni.

Si Monchi fos al Barça, no hauria pogut fitxar a Rakitic per 2,5 milions, ni a Alves per 550.000 €. Tampoc a Lenglet per 5,4 M€. Perquè si t’asseus a la taula de negociació amb un club i portes l’americana del Sevilla, el teu homòleg sap que la teva caixa és reduïda i té poc marge de maniobra. Però si portes el pin del Barça a la solapa de la teva jaqueta, el director esportiu de l’altre equip salivarà com mai. I això, val per tots els clubs grans. Sinó, mireu el que ha pagat el Madrid pel tal Vinicius. O per Rodrygo.

Si Monchi treballes al Barça, no hauria aconseguit a Malcom per menys diners. Ni a Lenglet. Un exemple d’aquest mateix estiu: la Roma ha fitxat a Kluivert de l’Ajax per 17 milions. El mateix club, en demana 50 al Barça per De Jong.

Es pot criticar la falta de planificació del club. De fet, és necessari fer-ho. Però no el preu pagat pels jugadors. O sí, però mai comparant-lo en el preu pagat per equips com la Roma o el Sevilla. Si volem criticar el preu, comparem-lo amb el que paguen la Juventus o el Madrid, perquè aquest és en el context que es mou el Barça. I això serveix per tot: la venda de Paulinho no es pot considerar un èxit pels 10 milions de diferència obtinguts entre la compra i la venda (sí que ho és per treure’ns de sobre un jugador que mai hauria d’haver vestit aquesta samarreta). Guanyar 10 milions en una operació és un èxit per l’Espanyol, mai pel Barça.

Per últim, cal no oblidar el diferent grau d’exigència que es troben els jugadors que fitxen per un club de Monchi. Al Sevilla, Alves va trigar a despuntar. Al Camp Nou, la seva primera temporada l’hauria convertit en un Douglas. Per tant, això de “millor fitxar-los quan juguen a la segona divisió francesa” no funciona. O es tracta d’un fora de sèrie (i d’aquests n’hi ha poquíssims), o millor que es formi en un nivell mitjà. Tornant a l’exemple del Madrid, el (sobrevalorat) Isco no va arribar al Madrid des del planter del Valencia, sinó que abans va passar per Màlaga, on va disputar la Champions. Així que no, el que ha fet Monchi a la Roma o al Sevilla no és traslladable al que podria fer al Barça. I punt.

L’actual Barça té molts problemes, masses, com per creure que Monchi pot ser la solució.

P.D: I una cosa més, no cal anar a l’altra punta del món per canviar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s